← Terug naar alle artikels

Verklaring van Antwerpen : industrie is onze Europese levensader

(Tussenkomst in de Kamer op 22 februari 2024 – aan de Premier)

Industrie is de levensader voor onze economie, onze jobs, onze welvaart.

Deze week kwamen meer dan 70 CEO’s in Antwerpen samen voor de “European Industry Summit”.

De Europese industrie gaat door zwaar weer. We moeten meer dan ooit een vuist maken tegen de staatgeleide Chinese economie en tegen de VS die met hun inflation reduction act hun industrie beschermen en bovendien bedrijven kunnen lokken met lage energieprijzen.

Onze concurrentiepositie in Europa staat onder druk. Dat kan grote gevolgen hebben voor investeringen de komende jaren. Het gaat niet alleen over de problemen waarmee INEOS of BASF kampen, maar ook over de duizenden KMO’s die twijfelen over hun investeringen.

Dat is problematische, want de investeringen van vandaag zorgen voor de groei van moregen. De call for action die in de Verklaring van Antwerpen zit die op de top is ondertekend is duidelijk. Wat we vooral niet moeten doen is elkaar in Europa vliegen afvangen.

Velen zien in de industrie ten onrechte de vijand. Dat is onterecht. De industrie innoveert en is de gangmaker van de verandering.  Daarom moeten we de tendens tot overregulering ombuigen. Niet tegen de green deal, maar integendeel om ervoor te zorgen dat de ambities uit de green deal kunnen worden gerealiseerd.

Meneer de premier,

Zonder industrie geen welvaart.

Zonder economische groei is het pad richting koolstofvrije samenleving een doodlopende straat.

Zonder zekere energiebevoorrading geen industrie. Daarom zijn wij ook bijzonder blij dat u succesvol de verlenging van twee kerncentrales hebt onderhandeld. De nodige aanpassing van de wetgeving zullen we hier eerstdaags behandelen.

De EU heeft een cruciale rol te spelen. De plannen die Europa op tafel wil leggen moeten coherent, niet te complex en vooral uitvoerbaar zijn.

Als Europa de wereld wil meekrijgen in zijn visie, moet het laten zien dat decarbonisatie en industrie hand in hand kunnen gaan.

Ik reken op uw durf, diplomatie en daadkracht.