Over Christian

maatschappelijk geëngageerd ondernemen

Ondernemen zit mij in het bloed. In 1984 richtte ik Xylos op, een onderneming die uitgroeide tot vooraanstaand leverancier van hoogtechnologische ICT-diensten. Later werkte ik ook als CEO van logistiek en maritiem dienstverlener Ahlers. In soms moeilijke politieke en economische tijden werkte ik aan de verdere groei van deze mooie bedrijven.

Ondernemingen kunnen niet zonder een sterke samenleving. En daarom draag ik naast mijn ondernemerschap maatschappelijk engagement hoog in het vaandel. In 1997 stond ik mee aan de wieg van het “Belgian Entreprise Network for Social Cohesion”, een netwerk van bedrijven dat inzet op maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat inmiddels is opgegaan in het duurzaamheidsnetwerk “The Shift”.

Tussen 2000 en 2003 zat ik in de Antwerpse gemeenteraad voor de VLD en vormde ik de Antwerpse Waterwerken om tot een modern nutsbedrijf. In 2004 zette ik mijn visie op de stad en stadsontwikkeling op papier in twee boeken: “Antwerpen, onvoltooide stad – Ontwikkeling tussen droom en daad” (uitgegeven bij Lannoo) en “Kiezen voor Antwerpen” (2006, uitgegeven bij Van Halewyck).

Datzelfde jaar stelde ik samen met de Gentse Schepen Sas van Rouveroij en Brussels Parlementslid Sven Gatz een “Stadslucht maakt vrij” voor, een liberaal stedenmanifest dat uitgroeide tot een boekenreeks. Met het studiecentrum “Antwerpen overMorgen” (www.overmorgen.be) blijf ik het ideëendebat over de toekomst van steden mee stimuleren.

Ik heb mij altijd betrokken gevoeld bij wat er leeft en gebeurt in onze stad en onze provincie. Daarom nam ik in 2009 met collega-ondernemers het initiatief “Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020” (www.forum2020.be). Samen met de actiegroep StRaten-Generaal leverden we een constructieve bijdrage die aan de basis lag van de uiteindelijke oplossing: Toekomstverbond.

In 2019 vroeg Open Vld me de kamerlijst in de provincie Antwerpen aan te voeren met de parlementsverkiezingen. Ik ging de uitdaging aan en samen met mijn medekandidaten en mijn campagneteam haalde ik 22.975 voorkeurstemmen. 

Christian Leysen