← Terug naar alle artikels

‘Technologische innovaties en Stroomplan in hele land nodig om drugstoevoer te stoppen’

Open Vld-Kamerlid Christian Leysen pleit  – naar analogie met het Stroomplan- voor meer samenwerking tussen politie, justitie en sociale inspectiediensten in het hele land. Hij wil ook een versnelde inzet van nieuwe technologie om de drugsproblematiek aan te pakken. Dat heeft hij gezegd in de plenaire vergadering van de Kamer. 

Het pleidooi van Leysen komt er na de bekendmaking van de recordcijfers van de douane vorig jaar. In zes jaar tijd verzesvoudigde de in beslag genomen cocaïne in de Antwerpse haven tot maar liefst 61,8 ton. Ook in de Rotterdamse haven werd vorig jaar een historische piek bereikt met 38 ton, maar liefst de helft meer dan vorig jaar. Dit probleem bestaat ook in Duitsland en andere landen. De wereldwijde productie van cocaïne is in drie jaar tijd met een derde toegenomen tot 3.000 ton.

Leysen: “Om dit fenomeen aan te pakken, hebben we in de eerste plaats internationale samenwerking nodig.  Lidstaten moeten krachten bundelen om de illegale drugsmarkten gezamenlijk en grensoverschrijdend aan te pakken. In België moeten we een prioriteit maken van de maatschappij ontwrichtende criminaliteit. Daarvoor moeten we een plan van aanpak opstellen voor heel het land. De mosterd kan onder meer worden gehaald uit het Stroomplan (en Kanaalplan), met het Kaliteam.”

Leysen wil ook dat de haven van Antwerpen beter beveiligd zou worden.

Leysen: “De containers in de haven moeten beter gescreend worden. De containers uit de risicolanden kunnen we in eerste instantie scannen met een e-nose (toestellen die via een sonde een luchtstaalname doen). De verdachte containers kunnen dan worden gescand met de X-Ray. Om gigantische opstoppingen te vermijden is nog te ontwikkelen technologie nodig. Artificiële intelligentie kunnen we gebruiken om de scanresultaten razendsnel te verwerken. Maar er is niet alleen het obstakel van de technologie. Er  moet ook budget worden voorzien. Ons land heeft nood aan een plan van aanpak voor de georganiseerde misdaad met internationale samenwerking en een betere technologische beveiliging van de haven.”