← Terug naar alle artikels

Schaf administratieve rompslomp voor winkeliers met een fruitpers​ af!

Wie vandaag als winkelier vers geperst fruitsap wil verkopen in zijn supermarkt moet daarvoor voldoen aan heel wat administratieve verplichtingen. Zo moet hij/zij een uittreksel uit het strafregister voorleggen én een borg van minstens 500 euro betalen. “Pure Kafka. Het gaat over fruitpersen, we moeten het niet moeilijker maken dan het al is”, aldus Open Vld-Kamerlid Christian Leysen die met een wetsvoorstel de administratieve formaliteiten wil schrappen.


In veel supermarkten kan je tegenwoordig jouw eigen fruitsap persen. Maar de wetgeving is daar niet aan aangepast. Vandaag worden deze vers geperste vruchtensappen in de wet beschouwd als alcoholvrije dranken. Met als gevolg dat winkeliers die vers geperst fruitsap willen aanbieden, moeten voldoen aan heel wat administratieve verplichtingen: de winkeliers moeten een blanco strafblad kunnen voorleggen, ze moeten een vergunning accijnsinrichting invullen, ze moeten bijhouden hoeveel ze op voorraad hebben, ze moeten doorgeven hoeveel hectoliters ze verkocht hebben, ze moeten verpakkingsheffing betalen, …

Leysen: “Het is compleet absurd dat winkeliers deze administratieve rompslomp moeten invullen. Dat kost de winkeliers én de administratie tijd en geld. Bovendien riskeren winkeliers vandaag ook een boete te moeten betalen als ze niet in orde zijn. Daarom schaffen we deze fiscale maatregel best af. Er zijn al genoeg regels in ons land. Als het gaat over fruitpersen moeten we het niet moeilijker maken dan het al is. Hoe eenvoudiger de regels, hoe makkelijker ze te volgen zijn.”