← Terug naar alle artikels

Niet staken, maar onderhandelen!

Tussenkomst in de Kamer op 11 maart 2021 over interprofessioneel overleg

( zie ook : https://www.facebook.com/LeysenChristian/videos/213009267240126 )

Mijnheer de 1ste Minister, Monsieur le Ministre du Travail,

Beste collega’s,

In deze moeilijke economische tijden waar tal van bedrijven omzetverlies lijden, hebben het ABVV en ACV aangekondigd te zullen staken op 29 maart. Een aktiedag. Waarbij ‘Actie’ spijtig genoeg betekent: ‘ niet werken’ …. op een moment dat we juist alles willen doen om onze economie draaiende te houden.

Sinds het begin dit jaar onderhandelen de bonden en de werkgevers op nationaal niveau over de maximale loonstijging voor de volgende 2 jaren , Naast de inflatie geschat op 2,8 procent zou er maximaal 0,4 procent boven op mogen komen. Samen 3, 2 %.  De vakbonden vinden dit blijkbaar te weinig.

Ze willen sterkere verhogingen voor de sectoren en bedrijven die het tijdens de coronacrisis goed gedaan zouden hebben, zoals distributie en de farma, ook al zijn ook daar verliezers bij. Solidariteit is blijkbaar voor de vakbonden een zeer rekbaar begrip geworden. 

De vakbonden spelen daarmee hoog spel, onze economie kromp vorig jaar met meer dan 6%. Deze aankondiging is een slag in het gezicht van onze ondernemingen, van ondernemers en werknemers die aan de slag willen gaan, hetontmoedigt starters en schaadt ons internationaal imago en onze aantrekkingskracht buitenlandse investeringen aan te trekken.

Nu staken is totaal onverantwoord èn asociaal. Thuiswerk is nog steeds verplicht. Is het dan zinvol en  gepast om stakingspiketten te gaan opzetten? Samenkomen met een grote groep?  

Mijnheer de  1ste Minister

Wat zal u doen om tot een consensus te komen op het sociaal overleg tot een akkoord te komen binnen het kader van het regeerakkoord ?

Monsieur le Ministre du Travail,

Aller vous proposer aux syndycats, de tester une formule de grèves à domicile, de grèves confinées, ou 

d’avancer la grève d’un jour ou deux (du lundi au dimanche ou samedi ) pour ne pas mettre ce pays encore plus à mal économiquement pendant cette crise sanitaire sans envergure?

https://www.facebook.com/LeysenChristian/videos/213009267240126

Repliek:

Er is een uitweg uit de crisis richting nieuwe welvaart voor iedereen. De eerste stap ernaar toe is het besef van de ernst van de situatie. Dit is niét het moment voor buitensporige looneisen. Vakbonden moeten de moed hebben om die ongemakkelijke werkelijkheid aan hun achterban te vertellen. 


We kunnen enkel een succesvolle relance inzetten in een sociaal klimaat 

dat ondernemerschap versterkt, 

dat investeringen stimuleert,

dat duurzame jobcreatie mogelijk maakt.

Enkel zo kunnen we aanpikken met nieuwe economische groei en een hogere activiteitsgraad die we nodig hebben om onze welvaartsstaat te kunnen consolideren.

Ik reken op de inspanningen van de regering en de moed van de sociale partners om dit klimaat mee mogelijk te maken.