← Terug naar alle artikels

Maak werk van werkbare fiscale deadlines

Open Vld Kamerleden Jasper Pillen en Christian Leysen dringen alsnog aan op een werkbare deadline voor 35.000 accountants en belastingadviseurs en vragen minister Van Peteghem om verder in overleg te gaan.

Het ITAA, dat instaat in voor de organisatie van de beroepen van accountant en belastingadviseur, slaakt vandaag een noodkreet. De afgelopen twintig jaar kregen mandatarissen uitstel voor het indienen van aangiftes voor hun cliënten. Dat is dit jaar niet gebeurd. De deadline ligt dit jaar op 30 september (i.p.v. 31 oktober) en dat is volgens de sectororganisatie totaal onhaalbaar.

Pillen en Leysen: “Fiscale deadlines moeten werkbaar zijn voor de fiscale administratie én de sector. Dat is dit jaar niet het geval. 35.000 accountants en belastingadviseurs staan voor een quasi onmogelijk opdracht en kunnen niet de kwaliteit afleveren die ze behoren te doen. Aangiftes dreigen zo te laat of onvolledig te worden ingediend wat zware gevolgen kan hebben voor de belastingplichtige die zijn of haar vertrouwen stelt in een mandataris.”

Er lopen momenteel onderhandelingen over de structurele deadline van toekomstige aangiftes. “Dat is een goede zaak: zo is de situatie van meetaf aan voor iedereen duidelijk. Maar we begrijpen de vraag van het ITAA om die gesprekken los te koppelen van de aangiftetermijn van dit jaar. Daarom ook onze de oproep aan minister Van Peteghem om mee te zoeken naar een oplossing en daarover snel duidelijkheid te verschaffen”, aldus nog Pillen en Leysen.