← Terug naar alle artikels

Geen Sinterklaas in het parlement !

(Interpellatie Plenaire vergadering 11 juni 2020)

Mevrouw de eerste minister,

De gezondheidscrisis is stilaan onder controle met minder dan 100 mensen op intensieve zorgen. Maar de economische crisis diept zich verder uit. We gaan een negatieve economische groei van bijna 10% tegemoet. Het lijkt erop dat het herstel verschillende jaren zal duren.

Willen we onze economie terug op peil krijgen, moeten we structureel gezonde bedrijven steunen en aanmoedigen.

Gezonde bedrijven creëren winst en inkomens voor de werknemers. Een belangrijk deel daarvan vloeit terug naar de overheid zodat die haar kerntaken kan uitvoeren en sociale solidariteit kan verzekeren.

Bedrijven willen niet aan het overheidsinfuus.

Wat we vandaag nodig hebben zijn doordachte, doelgerichte en tijdelijke maatregelen die bedrijven helpen die vandaag een economische storm te doorstaan

Onze bijzondere zorg moet gaan naar de bedrijven die hier verankerd zijn,  waarbij familiale ondernemingen (die 45 %van de prive-tewerkstelling verzorgen) een centrale rol spelen. Zij moeten vertrouwen tanken en hun solvabiliteit versterken.

We stevenen af op een begrotingstekort van 10 % van het BBP. In concreto zal de overheid 20 % meer uitgeven dan dat er binnen komt.

Het parlement lijkt vandaag op een stuurloos schip dat dobbert op dure wetsvoorstellen van alle aard, waarbij men elk leuk idee wil goedkeuren.

Zelfs zonder de kostprijs te kennen, zoals gebeurde in commissie Financiën vorige week omtrent de BTW-verlaging voor zeep.

Ik blijf hameren op doelgerichte maatregelen en budgettaire behoedzaamheid. We zijn al Europees kampioen herverdelen met een overheidsbeslag van boven de 50% en een even grote fiscale druk.

Met de huidige reeks ongedekte checks die thans in dit parlement uitgeschreven worden riskeren we wereldkampioen te worden.

We delen geld uit dat we niet hebben en sturen de factuur door naar de volgende generatie. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Ik vraag U dat U morgen tijdens de superkern aan alle aanwezige partijen wil verzoeken te stoppen met deze sinterklaaspolitiek.