← Terug naar alle artikels

een pleidooi voor betaalbare energie

Energiebevoorrading is cruciaal, maar we moeten daarbij altijd rekening houden met de portemonnee van de mensen en de bedrijven. Dat heeft Open Vld-Kamerlid Christian Leysen deze middag gezegd in de plenaire vergadering. 

Energiebevoorradingszekerheid is enorm belangrijk. Economie, bedrijven, maar ook mensen thuis moeten de garantie hebben dat het licht blijft branden, zeker ook als de kerncentrales sluiten in 2025 zoals gepland. Het is dan een optie om gascentrales te bouwen. Ze hebben het voordeel dat ze makkelijk aan en uit kunnen worden gezet, en dus een perfecte aanvulling vormen op hernieuwbare energie. Het nadeel is dat investeerders niet automatisch gascentrales gaan bouwen omdat ze niet zeker zijn van de rentabiliteit. Daarom werkt de regering nu aan een mechanisme om  investeerders te overtuigen, via een systeem van subsidies.

Leysen: “Omdat je hier niet over één nacht ijs mag gaan, heeft het parlement de laatste maanden tal van experten gehoord in de commissie Klimaat. Er moeten immers nog belangrijke vragen uitgeklaard worden zoals hoeveel nieuwe capaciteit er nodig zal zijn en hoe hoeveel het zal kosten? Als fractie hebben wij de kaderwet in april 2019 gesteund, zodat dit mechanisme verder kan uitgewerkt worden.”

De energieregulator CREG stelt al langer de vraag of nieuwe gascentrales vandaag wel nodig zijn. In een reactie op een document van de Europese Commissie halen ze nu ook een nieuw element aan in dit dossier: de impact van de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde acht men de kans namelijk bijzonder klein dat we nog extreem koude winters zullen meemaken.

Leysen: “Dat betekent dat we mogelijks minder nieuwe capaciteit zoals gascentrales zouden nodig moeten hebben. Als we extra subsidies kunnen vermijden, dan moeten we dat vooral niet laten schieten. Het is dan ook belangrijk dat we deze elementen ernstig nemen en bestuderen.”