← Terug naar alle artikels

Duurzaamheid als motor voor welvaart

(verslag uiteenzetting premier Alexander De Croo bij Antwerpen overMorgen – 28 maart)

Eerste Minister Alexander De Croo gaf gisteravond bij het forum Antwerpen overMorgen zijn visie over hoe duurzaamheid niet alleen een vaag begrip is, maar een absolute noodzaak om dit land futureproof te maken. 

Voor het klimaatbeleid moet de lat hoog liggen, maar we kunnen er alleen maar over met een Europese aanpak. België moet daarop anticiperen door in te zetten op innovatie en haar sterktes uit te spelen. Kijk hoe naar ons land met een kustlijn van amper 67 kilometer boven zijn gewicht speelt in de uitbouw van offshore-windenergie.

Philippe De Backer, voormalig minister, staatssecretaris en Europarlementslid, leidde de uiteenzetting van premier Alexander De Croo in.

Op dezelfde manier moeten we de huidige energiecrisis aanpakken. Niet versplinteren, maar krachten bundelen. Vandaar de initiatieven van Alexander De Croo om op Europees vlak te werken aan een verfijning van prijsmechanismen, of een Europese groepsaankoop van aardgas.

In een wereld waarin om grondstoffen gevochten wordt, lijkt België aan het kortste eind te trekken. Niets is minder waar; onze grondstof is talent. Dat talent moeten we maximaal inzetten, onder andere om onze werkzaamheidsgraad op te krikken om onze welvaart veilig te stellen. 

Geen enkel probleem in de wereldgeschiedenis is ooit opgelost door welvaart te verminderen. Daarom is economische groei noodzakelijk om de uitdagingen van de toekomst op een duurzame manier aan te pakken.