← Terug naar alle artikels

Bijsturen om koers te houden

(Speaking notes –  Plenaire vergadering 29 maart 2023)

Een begrotingscontrole is een belangrijk moment. Om te controleren maar ook om vooruit te kijken en  bijsturen om koers te houden. 

Het is van fundamenteel belang dat we, met zijn allen, verantwoordelijkheid opnemen ten opzichte van de volgende generaties. 

Deze regering doet dat.

U doet dat.

Het is van fundamenteel belang dat we verder werken. Dat we niet in campagnemodus gaan of de hakken in het zand zetten. 

Dat de stuurlui aan de wal de blik al richten op 2024, wel ja. Het zij zo. Maar wij als politici die wél verantwoordelijkheid opnemen, kunnen ons dat niet permitteren.

Daarvoor is de situatie te ernstig en dat zou iedereen rond de tafel moeten beseffen.

Laten we dus niet in de val trappen om, gewapend met een aantal meevallers, te denken dat we uit de problemen zijn. 

Gouverneur Wünsch van de Nationale Bank van Belgie stelde onlangs ij droog vast dat de overheidsfinanciën afstevenen op een muur. Het planbureau waarschuwt. Het monitoringscomité, het Agentschap van Schuld wijzen op de rode knipperlichten.

Het hoeft niet te verwonderen dat de grote kredietbeoordelaars de Belgische situatie met argusogen opvolgen. 

Daarom, meneer de premier, is het voor mijn fractie zonneklaar: een situatie met stijgende structurele kosten laten voortduren zonder dat er een verder hervormingspad wordt uitgezet is schuldig verzuim. Op rekening van diegenen die het licht van de zon blijven ontkennen.

Wat tegenstanders van hervormingen vergeten is dat hoe langer je weigert om te doen wat moet, hoe drastischer de uiteindelijke ingrepen moeten zijn om een steeds slechter wordende toestand op te vangen.

Uitstel is de dief van de tijd. En in dit geval ook de dief van de welvaart van onze kinderen.

We moeten dus hervormen. 

Dat betekent op de eerste plaats realistisch maar ambitieus verder gaan richting de Europese begrotingsdoelen. Dat betekent keuzes durven maken om de houdbaarheid van onze overheidsfinanciën én onze welvaart  ook op termijn veilig te stellen. 
  

‘Ce n’est qu’un début, continuons le combat’