← Terug naar alle artikels

Behoud industrie vereist duurzame energiemix mèt kernenergie

(Artikel Gazet van Antwerpen 10 januari 2022)

Marianne Verhaert & Christian Leysen

Antwerps liberaal parlementslid Christian Leysen is tevreden met het akkoord met Engie. “Het is een essentiële eerste stap voor de korte termijn. Maar voor de lange termijn mogen we niet opnieuw de fout van de onduidelijkheid maken. De regering moet nu al voluit inzetten op een mix van hernieuwbare energie en kernenergie.”

Doen we dat niet snel en helder, dan riskeren we investeringen te verliezen, waarschuwt de Antwerpse zakenman. “Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn, willen zekerheid over energiebevoorrading en prijzen, ook voor over vijf of tien jaar en later. Als er opnieuw een klimaat komt van halfslachtige beslissingen, dan riskeren we competitieve achterstand tegenover de buurlanden, ook in de haven.”

Christian Leysen is voor Open Vld voorzitter van de parlementaire commissie voor energie, leefmilieu en klimaat, die vandaag (dinsdag) samenkomt. “Ik dring er bij de minister voor energie Tinne Van der Straeten (Groen) op aan om niet te talmen en een wetgevend kader te maken voor onderzoek naar SMR’s, de kleine kernreactoren van de toekomst, die veiliger zijn, goedkoper en die minder afval produceren. Er is wel al 100 miljoen euro voor uitgetrokken, maar de wet van 2003 over de aanwending van kernenergie is nog altijd niet aangepast.”

Christian Leysen erkent dat we goed bezig zijn in zonne- en windenergie. “En er zijn de plannen voor waterstof en batterijen. Het zou een goeie zaak zijn mocht de minister met één pakket naar het parlement komen met daarin de verschillende elementen van onze toekomst voor energie. In de voorbije maanden was dat misschien lastig omdat er eerst een deal met Engie moest komen, maar nu is er geen reden meer voor uitstel.” Leysen wijst ook op de knowhow van het Onderzoekscentrum voor Kernenergie in Mol. “Hun expertise wordt internationaal erkend. We moeten toewerken naar een klimaatvriendelijke mix van hernieuwbare en nucleaire energie.”  Leysen heeft samen met collega-parlementslid Marianne Verhaert (burgemeester van Grobbendonk) al een wetsvoorstel ingediend voor de nieuwe generatie kleine kernreactoren, “maar de regering mag in deze ook zelf het voortouw nemen, als het maar op zeer korte termijn concreet wordt.”