Wereldhandel blijft grondig verstoord
(verslag deelname OESO-conferentie Parijs 17-18 maart)
Door de oorlogssituatie in Oekraïne zal de inflatie in Europa verder stijgen en valt de groei lager uit dan verwacht. Dat was de voornaamste boodschap op de jaarlijkse OESO-conferentie voor parlementsleden in Parijs. Ook genoteerd: de onderhandelingen over een minimumbelasting voor ondernemingen boeken tot dusver beperkte vooruitgang.
Afgelopen donderdag en vrijdag organiseerde de OESO haar jaarlijkse conferentie voor parlementsleden in Parijs. Ditmaal met bijzondere aandacht voor de situatie en de impact van de invasie van Oekraïne. Op het programma onder meer: de meest recente ontwikkelingen in het energiebeleid, de wereldhandel en de minimumbelasting voor bedrijven.
Zo’n OESO-conferentie is de gelegenheid om collega’s uit 37 andere landen te ontmoeten. In een wereld waar landen onderling afhankelijk zijn door gedeelde economische en politieke belangen is het positief elkaar te ontmoeten en elkaars bezorgheden te horen. Vele uitdagingen en zorgen zijn dezelfde, maar soms is het goed een andere klok te horen.
Expliciete oproep voor verlenging kerncentrales
Eerst kwam er een opmerkelijke, expliciete oproep, gericht aan België, van Executive Director van het Internationaal Energieagentschap Fatih Birol om onze kernuitstap uit te stellen. In het licht van de recente regeringsbeslissing om de twee jongste kerncentrales alsnog tien jaar langer open te houden, waren dit bijna profetische worden. Op dat vlak ben ik blij dat de beslissing eindelijk genomen is. Nu afwachten hoe de onderhandelingen met Engie verlopen. Blij dat onze Premier hierbij het voortouw zal nemen.
Daarna volgde de persconferentie van Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO – die overigens Belgische roots heeft – over de impact van de oorlogssituatie in Oekraïne. Daarin wijst hij op de 2 % extra inflatie voor Europa en 1,5 % lagere groei. De wereldhandel zal voor langere tijd duurzaam verstoord blijven. Daarnaast noteerde ik nog de volgende, interessante verklaringen:
- Impact op bevoorrading van voedingsgewassen en andere grondstoffen zal duurzaam de prijzen beïnvloeden.
- De terugkeer van vluchtelingen zal over een langere tijd gespreid zijn. Dat blijkt uit ervaring uit vroegere vluchtelingencrisissen.
Minder woorden, meer actie
Aansluitend volgde een discussie over energie en klimaat. Daar maakte ik mijn bezorgheden duidelijk over de overmatige aandacht die gaat naar de realisatie van te hoge en weinig realistische klimaatambities – en bij uitbreiding de economische en sociale problemen, inclusief de ‘hertekening van de financiële systemen’. Vaak blijken de daaropvolgende actieplannen ondermaats door een gebrek aan coherentie, coördinatie en opvolging. ‘Less is more’ … effective.
Het is belangrijk dat de OESO bijdraagt tot een beter ‘project en transitie beheer’ wat betreft de energieswitch naar koolstofvrije energiebronnen. Ook moet zij werk maken van meer transparantie en een betere evaluatie van de meest praktische en financieel efficiënte manier om haar doelstellingen te behalen. Minder woorden en slogans, meer actie. Gewoon extra budget goedkeuren geeft geen garantie op succes.
Minimale vooruitgang over minimumbelasting
Ten slotte kwam op deze tweedaagse conferentie ook de belastinghervorming op internationaal niveau aan bod: de digital service tax (pillar 1) en de minimumbelasting voor grote ondernemingen (pillar 2). Door de openingen van de regering-Biden zijn beiden in een stroomversnelling gekomen, maar de uiteindelijke uitvoering zal nog heel wat voeten in de aarde hebben. De details in dergelijke akkoorden zijn ontzettend belangrijk om nieuwe loopholes te vermijden. Het is tevens ook uitkijken naar de manier waarop de Verenigde Staten extra inkomsten aan de andere landen zal gunnen.