Terugbetaling van hoofddeksels voor kankerpatiënten goedgekeurd
In de goedgekeurde RIZIV begroting is voorzien dat kankerpatiënten in de toekomst niet enkel terugbetaling krijgen bij de aankoop van een pruik maar ook voor hoofddeksels zoals een hoedje, sjaal of tulband. Samen met collega Open Vld Kamerlid Robby De Caluwé diende ik vorig jaar al een wetsvoorstel hieromtrent in . We zijn tevreden: “Elk jaar krijgen 70.000 patiënten de diagnose kanker. 65% daarvan krijgt door behandeling te maken met alopecia of kaalhoofdigheid. Dat heeft een zware psychologische impact. Een pruik is niet altijd geschikte oplossing. Uit een bevraging blijkt dat 1 op 4 patiënten een alternatief verkiest. Eindelijk zullen die alternatieven ook worden terugbetaald.”
Momenteel vragen jaarlijks zo’n 6200 mensen een terugbetaling aan voor een pruik. In 2021 was dit goed voor een bedrag van ruim 1.200.000 EUR.
Gelet op het feit dat de terugbetaling nu wordt doorgetrokken naar alternatieven is het waarschijnlijk dat er meer mensen beroep op zullen doen.
65% van de kankerpatiënten krijgen te maken met haaruitval door de behandeling. Dat heeft een grote impact op het zelfbeeld. “Veel van die patiënten verkiezen een hoofddeksel boven een pruik. Vaak is dat omwille van draagcomfort of allergie. Het is voor kankerpatiënten ongelofelijk belangrijk om zich zo goed mogelijk in hun vel te voelen tijdens de behandeling. Voor wie zich beter voelt bij een hoed of tulband dan bij een pruik voorzien we eindelijk dezelfde terugbetaling door de mutualiteit. Ik ben blij dat mijn eerder wetsvoorstel hierdoor realiteit wordt”, aldus De Caluwé.
Ook Open Vld Kamerlid Christian Leysen, mede-indiener van het wetsvoorstel : “Ik heb in mijn eigen omgeving, bij een jeugdvriendin van mijn echtgenote, gezien wat het betekent om je haar te verliezen door een kankerbehandeling en de waarde van een hoedje of muts als alternatief voor een pruik. . Het is mede door dat verhaal dat ik mij heb ingezet om deze uitbreiding te realiseren. Ondertussen heb ik ook bij medewerkers in mijn bedrijven de keuze van hoofddeksel tijdens een kankerbehandeling financieel ondersteund en opnieuw vastgesteld hoe dit hun moreel opkrikte en er een glimlach verscheen bij het opzetten van een aangepast hoedje of muts.’